Master Class – La Banda Sonora en el Documental

DOCSBARCELONA/DocsBarcelona 2019/INDUSTRIA/TAULES RODONES & MASTER CLASSES/Master Class - La Banda Sonora en el Documental

LA BANDA SONORA EN EL DOCUMENTAL D’ABANS I ARA – MASTER CLASS AMB JORGE MAGAZ 

 

En l’univers del Documental, pot ser corrent considerar la música com un mer encàrrec de la imatge. No obstant això, tant en el gènere de ficció com en el de no-ficció, la música i el tractament sonor tenen la capacitat de modular els significats i processos narratius més essencials d’una història.

De la mà de Jorge Magaz, en aquesta Master Class “La Banda sonora en el documental d’abans i d’ara”, descobrirem com explicar una història a través de la música, així com quins són els recursos i procediments de la creació d’una banda sonora. En el darrer tram de la sessió, un interessant col·loqui amb compositors i altres professionals del sector completarà les perspectives sobre aquest tema apassionant.

 

LA BANDA SONORA EN EL DOCUMENTAL D’ABANS I ARA

 

EXPLICAR UNA HISTÒRIA AMB LA MÚSICA

 • Introducció: què significa la música quan es fa servir com a banda sonora sincronitzada?
 • Aspectes generals de la banda sonora.
 • Tradició històrica de la música en els discursos audiovisuals.
 • Peculiaritats de la banda sonora en els gèneres de no-ficció.
 • Metodologies simbòliques de correspondència.
 • La música com a manipulació i posicionament ideològic.
 • Intertextualitat i fenomen díctic.
 • Anàlisi del text audiovisual.

RECURSOS & PROCESSOS A LA CREACIÓ D’UNA BSO.

 • Criteris de “musicalització” en el relat audiovisual de no-ficció.
 • Recursos rítmics de la banda sonora i el gènere documental.
 • La música i la seva relació amb els diàlegs.
 • La importància del so en l’elaboració d’una banda sonora.
 • Composició original i ús de músiques preexistents en el gènere de no-ficció.
 • La banda sonora i la congruència formal.
 • Figures rellevants que intervenen en l’elaboració d’una banda sonora.
 • Processos i etapes per dur a terme amb èxit una banda sonora efectiva.
 • Conclusions i tendències actuals de la utilització de la música en el gènere de no-ficció.

COL·LOQUI AMB PROFESSIONALS DEL SECTOR

Isabel Fernández, Amanda Sans i Laura Tomás. 

ON I QUAN 

Dimarts 21 de maig de 10.00h a 13.00h  a l’Auditori del CCCB.

Aquesta activitat serà en castellà.
Accés gratuït, prèvia inscripció al següent formulari.

 

Jorge Magaz

Graduat i professor en Comunicació Audiovisual. Compositor amb diferents premis, experimentat arranjador i expert en composició, orquestració, harmonia moderna i jazz. Entre les seves notables bandes sonores s’inclou Extraterrestre (2012) i Open Windows (2014) del director Nacho Vigalondo o el documental La mirada de Ouka Leele (2019) dirigit per Rafael Gordon. Ha sigut membre de l’equip musical del compositor Albert Iglesias en els films El Argentino (2008) i Guerrilla (2008) de Steven Soderbergh i també a l’equip de The Kite Runner (2007) de la mà de Marc Forster.

PARTICIPANTS AL COL·LOQUI POSTERIOR

 

Isabel Fernández

Isabel Fernández és directora i productora independent de documentals, i fundadora de la productora Al Pati, centrada a explorar les narratives digitals i l’audiovisual interactiu, per tal de produir projectes amb potencial social.

Els seus documentals s’han emès a TV3, NTR, VTR, SVT, YLE, RTP entre d’altres. Amb el documental “El fill de son pare”, va rebre una Menció Especial del Jurat a Prix Europa 2010.

Amb el llargmetratge “Corredors de Fons” va guanyar el Premi al Millor Director a AlJazeera International Documentary Film Festival, Millor Guió a Europe-Orient du Film Documentaire 2015 a Asilah, secció oficial Bagdad International Film Festival 2015. És la creadora i productora del documental web “Orgull de Baix” coproduït amb TV3 al 2016.

 

Amanda Sans

Amanda Sans Pantling és directora, guionista, periodista i productora, amb una trajectòria de 20 anys al món del periodisme i en la direcció i guionització de documentals i tot tipus d’audiovisuals.

Acaba d’acabar el documental Last Street, estrenat mundialment al març al Miami International Film Festival i ara comença rodar el llargmetratge Àlbums de postguerra, amb finançament de MEDIA, ICEC, i ARTE i TV3 entre d’altres, basat en les fotografies del fotoreporter Gervasio Sánchez del setge de Sarajevo.

Entre els seus documentals s´hi troben “Songs of Redemption”, premiat com a Millor Documental en nombrosos festivals internacionals -entre ells Millor Documental Musical al prestigiós Krakow Film Festival- “Fràgils”, “Vente a Las Vegas, nena!”, “Paddlin’ spirit, No recordo res”, “El Banderas del porno”, i les sèries documentals “Icones”, “On the line” i “Una vida por delante”.

També treballa sovint com a guionista, script editor i investigadora d’altres documentals i sèries documentals, com la recent “Examen de Conciencia” de Netflix.

És llicenciada en Periodisme per la UPF, Diplomada en Història per la UAB i Màster en Documental de Creació per la UPF. Ha treballat a més de 60 països.

 

Laura Tomás 

Laura Tomás és una dissenyadora de so i poeta barcelonina. Ha treballat en post producció de cinema, televisió i documental. Alguns dels seus projectes són: “Pet” (2016), “100metros” (2016), “Apolo. La juventud baila”, “Félix” (2018), “All for nothing: Manchester City” (2018) o “Examen de consciencia” (2019).

Al grup “Las Hermanas del Desorden, explora la fusió del disseny sonor, poesia escènica i música per donar lloc a un gènere multidisciplinari que han encunyat amb el nom de Poesia Elèctrica. El seu últim projecte, “La Musa Suicida”, ha sigut publicat a l’editorial  Petit Editor.

 

 

 

 

ACTIVITAT EN COL·LABORACIÓ AMB:


Master Class – La Banda Sonora en el Documental