Soles Negros

Compra aquí les teves entrades

SINOPSI

Des de fa massa temps, la inseguretat i la por dominen Mèxic. Víctimes i testimonis observen amb impotència la destrucció d’un país davant la impunitat criminal. A moltes regions i poblacions, les amenaces i el terror converteixen qualsevol en víctima potencial d’una violència que sembla endèmica.

Arreu del país, dones, estudiants, turistes, camperols i periodistes desapareixen sense deixar rastre o bé són assassinats. Soles Negros és el contrapunt necessari de Roma, i mentre Cuarón fa prevaldre la nostàlgia sobre la desigualtat, Julien Elie tria no fer cap concessió a la violència. Rodat en un auster i expressiu blanc i negre, coneixem la resistència silenciada que intenta posar fi a quest estat d’excepció. Soles Negros prioritza donar veu a aquells que viuen atemorits, amagats o sota amenaça, als supervivents i els seus familiars, advocats i activistes que fan sentir el seu clam de justícia i reparació a través de la mirada precisa i honesta del seu director.


DIRECCIÓ

Julien Elie va néixer a principis de la dècada dels setanta, a prop de Chemin de la Côte-des-Neiges, a Montreal. Com a director va debutar amb el curtmetratge Jusquiame Noire, a dia d’avui, sense acabar. El 1997, a Ruanda coneix i entaula una gran amistat amb un cura croat anomenat Vjeko Curic, que va ser assassinat uns mesos després. Impactat per aquest succés, realitza He Who Knew Too Much, un reportatge d’investigació sobre els crims polítics a la zona. Cap al final de la dècada dels noranta, comença una relació de correspondència amb Farley C. Matchett, pres condemnat a mort. Inspirat per aquest vincle, el 2002 dirigeix ​​el documental The Last Meal, que penetra al cor de la pena de mort als Estats Units; Huntsville, Texas. En arribar a la trentena, es perd en una tempesta de desenfrenament fins que, anys després, reapareix a Mèxic a la recerca d’un hotel abandonat de Michoacán, el mateix que Buñuel anava per escriure. Envoltat d’aquests penya-segats, és probablement on va començar a prendre forma Soles Negros.


PREMIS I FESTIVALS

  • RIDM, Canadà, 2018. Gran Premi Documental Nacional
  • Ambulante, Mèxic, 2019
  • FICUNAM, Mèxic, 2019. Gran Premi del Públic i Premi a la Millor Direcció
  • True or False Film Festival, EUA, 2019
  • CPH:DOX, Dinamarca. 2019. Premi FACT:AWARD
Soles Negros | Edició 2019, Secció Oficial - Panorama

Soles Negros

Julien Elie

Canadà (2018)

154min.

VOSCast, VOSAng

Idiomes: castellà, anglès