Last Days in Shibati

SINOPSI

El nen Zhou Hong i el senyor Xue Lian han de marxar de l’última barriada històrica que queda a la gran ciutat de Chongqing, perquè serà destruïda per construir un nou barri. Obligats a abandonar el que ha estat casa seva fins aleshores, els estrets carrers del barri de Shibati, fan de testimonis de la Xina més tradicional i històrica que està a punt de desaparèixer.

La destrucció de les antigues barriades a la Xina són un reflex de les polítiques urbanístiques, socials i culturals d’un país on allò vell, tradicional i històric ha de donar pas a allò nou, contemporani i sense ànima. Una reflexió sobre la canviant Xina contemporània que, poc a poc, va deixant perdre la seva història i el seu llegat.


EL DIRECTOR

Hendrick Dusollier, llicenciat en Història a la Sorbona i en Belles Arts a París, va realitzar la seva primera peça documental Obras el 2005, un recorregut pels barris antics en destrucció de Barcelona. Una proposta tècnica i artística sense precedents que va ser seleccionada a Locarno, nominada al premi César, SCAM, i es va convertir en el curtmetratge més premiat de l’any en festivals internacionals. La seva segona pel·lícula, Babel (també coproduïda per Arte), seleccionada a Rotterdam, Premi Unifrance i multi-premiada a festivals, és una al·legoria dels profunds trastorns que està experimentant la Xina contemporània. El 2013, la seva tercera pel·lícula Histoire sur les Dictateurs va ser descrita per Le Monde com “una experiència sense precedents i vertiginosa, un acompliment històric, tècnic i artístic, una obra titànica”. Last Days in Shibati, la seva nova pel·lícula, acaba de rebre el Gran Premi de la competició francesa (Prix Louis Marcorelles) i el Premi de la Joventut al Festival Cinéma du Réel, 2017.


PREMIS I FESTIVALS

  • Festival Cinéma du Réel, França, 2017 Premi de la competició francesa, Louis Marcorelles de l’Institut Francès.
  • Festival Guanajuato, Mèxic, 2017, Premi del Jurat Juvenil al Millor Documental
  • IDFA, Països Baixos, 2017. Premi Especial del Jurat al Millor Documental
Last Days in Shibati | Edició 2018, Secció Oficial - Panorama

Last Days in Shibati

Hendrick Dusollier

França (2017)

58min.

VOSCat; VOSAng

Idioma original: Xinès

 

Si vols saber més sobre aquest documental, Altaïr recomana el següent llibre: