Hoy abrirá sus puertas

LA HISTÒRIA

La fascinant història de la creació del diari basc Egunkaria. El 1990 un grup d’entusiastes es van unir i van deixar en evidència als pessimistes que advertien d’una manca de lectors en basc, que no hi hauria prou diners ni suficients periodistes que escrivissin en èuscar. Durant més d’una dècada van aconseguir consolidar el seu espai en el mercat de comunicació basc.

L’any 2003, l’Audiència Nacional va ordenar el tancament del diari per presumpta vinculació amb  ETA i diversos membres de la direcció del diari van anar a la presó. El judici es va celebrar 7 anys després i tots els acusat van ser absolts dels càrrecs. Els acusats van denunciar a la Guardia Civil per haver rebut tortures. Aquesta dolorosa injustícia sobrevola una pel·lícula que se centra en el relat del procés de creació del diari més important en llengua basca.


EL DIRECTOR

Eriz Zapirain va néixer el 1974. Ha centrat el seu treball en la realització de documentals sobre la cultura basca i, especialment, sobre la seva música durant la dècada dels 60, 70 i 80. Ell és l’autor de diversos documentals sobre la diàspora basca als Estats Units i dos documentals sobre futbol. L’àrbitre (2008) va ser convidat al New York Soccer Film Festival.

El col·loqui amb Eriz Zapirain es farà en castellà, sense traducció a l’anglès.
Hoy abrirá sus puertas | Edició 2016, Festival, Latitud DocsBarcelona

Hoy abrirá sus puertas

Eriz Zapirain

Espanya (2015)

88min.

VOSEsp

Idioma: Basc

Producció executiva: Iñaki Uria

Fotografia: Juantxo Sardon

Edició: Leringate

So: Juanlu Eguzkiza

Producció: Hamaika Telebista