Beyond the Fear

LA HISTÒRIA

El director Herz Frank va seguir durant els últims 10 anys de la seva vida la complexa historia de Larisa Tremblover. Casada i amb quatre fills, Larisa s’obsessiona amb Yigal Amir, autor de l’assassinat del primer ministre d’Israel, Yitshaq Rabbín, el 1995. Rabbín va liderar les negociacions de pau amb Iàssir Arafat i la dreta israeliana mai li va perdonar les concessions que va fer als palestins. Larisa s’enamora de Yigal visitant-lo a la presó, decideix divorciar-se i acaben tenint un fill. Avui en dia la seva relació segueix generant polèmica a la premsa sensacionalista del país. Yigal porta més de 20 anys a la presó, condemnat a cadena perpetua, i la seva figura produeix un gran rebuig en la societat israeliana. Cal tenir en compte que la pel·lícula va ser vetada al passat Festival de Jerusalem.

La mirada de Herz Frank busca en el fons més profund de Larisa per preguntar-se sobre les motivacions humanes que la fan actuar d’una manera aparentment incomprensible. L’absorbent reflexió sobre l’impacte emocional dels actes de violència política, agafa una nova dimensió quan Frank mor en la fase final del rodatge. Maria Kravchenko assumeix la responsabilitat d’acabar la pel·lícula en homenatge al seu mestre. Frank, autor de l’influent curtmetratge Ten Minutes Older, ens regala un fascinant film-testament sobre els gran temes de la humanitat: vida, mort i amor.


EL DIRECTOR

Herz Frank va néixer a Letònia el 1926 i va morir a Israel el 2013. La seva filmografia es caracteritza per una inusual habilitat per comprendre els matisos de la psicologia humana. Ha dirigit més de 30 pel·lícules en una llarga trajectòria plena d’èxits internacionals. L’any 2002 s’estrena Ten Minutes Older:The Trumpet i Ten Minutes Older:The Chelo, un projecte col·lectiu en què diversos cineastes com ara Bernardo Bertolucci, Werner Herzog, Jim Jarmusch i Wim Wenders fan un homenatge al curtmetratge homònim que Herz Frank va realitzar el 1978.


FESTIVALS I PREMIS

Andrey Tarkovsky International Film Festival (Documentary Grand Prix) – Rússia, 2015

Hot Docs – Canadà, 2015

Riga International Film Festival – Letònia, 2015

Artdokfest – Rússia, 2015

Beyond the Fear

Herz Frank, Maria Kravchenko

Israel, Letònia, Rússia (2014)

80min.

VOSCat, VOSEng

Idioma: Anglès, rus, hebreu

Fotografia: Herz Frank, Sergey Tsirkin, Israel Freedman, Alexander Gorev

Edició: Maria Kravchenko

So: Anrijs Krenbergs

Producció: Ego Media, VERTOV. Real Cinema