Bakur

LA HISTÒRIA

Turquia ha silenciat durant dècades el conflicte armat amb el poble kurd. Per primer cop tenim accés al dia a dia dels guerrillers del PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan. Vivim des de dins la quotidianitat de la resistència kurda en tres campaments diferents situats al sud-est de Turquia, a les muntanyes del Kurdistan nord (bakur vol dir nord en kurd). Coneixem les vides d’homes i dones que han decidit agafar les armes i lluitar per un millor futur. Quina percepció tenen de l’estat, l’autoritat i la justícia? Com es relacionen i s’organitzen en la seva lluita? Quina ha sigut la seva evolució partint dels principis dels moviments d’alliberació de la dona? Com han sobreviscut a més de 40 anys de guerra, tot i les hostilitats de la vida a la muntanya? La pel·lícula obre una finestra a una realitat misteriosa i desconeguda, buscant respostes des d’una banda del conflicte i acceptant la seva posició parcial per oferir una nova perspectiva de la situació.

El documental va ser retirat del festival d’Istanbul, provocant fortes protestes a favor de la llibertat d’expressió i més de 100 cineastes de tot el món van signar una carta contra la opressió i la censura. La resta de pel·lícules es van retirar voluntàriament per solidaritzar-se amb els directors i, finalment, es va cancel·lar tot el festival.


ELS DIRECTORS

Çayan Demirel va néixer a Turquia el 1977. Llicenciat en economia, l’any 2000 comença la seva carrera en el món documental. El 2009 dirigeix Prison Number 5: 1980-84 i guanya el premi al millor documental a l’Ankara Film Festival.

Ertuğrul Mavioğlu va néixer a Turquia el 1961. Entre 1980 i 1991 va estar tancat a la presó durant 8 anys per motius polítics. Ha treballat de periodista durant més de 30 anys i ha estat guardonat amb dos premis de periodisme d’investigació de la Progressive Journalists Association.


FESTIVALS I PREMIS

Montreal World Film Festival – Canadà, 2015

DOCLeipzig – Alemanya, 2015

Stockholm Film Festival – Suècia, 2015

Festival Dei Popoli – Itàlia, 2015

Bakur

Çayan Demirel, Ertuğrul Mavioğlu

Turquia (2015)

92min.

VOSCat, VOSEng

Idioma: Kurd, turc

Producció executiva: Ayşe Çetinbaş

Fotografia: Koray Kesik

Edició: Burak Dal

So: Ahmet Bawer Aydemir

Producció: Surela Film Productions