The Distant Barking of Dogs guanya un DocsBarcelona 2018 amb rècord de públic

DocsBarcelona 2018 finalitza consolidant el creixement que va iniciar-se en la vintena edició del festival, amb l’augment de dies i públic. La 21ª edició del festival de cinema documental de Barcelona ha acollit 66 sessions i un mes de projeccions online arribant a més de 20.000 espectadors, amb una mitjana de 133 persones per sessió a les sales que han pogut gaudir d’una programació que reunia el més destacat de l’any a nivell internacional de cinema documental. També les activitats dedicades a indústria i professionals ha tingut un extens seguiment, amb 1.800 assistents que han participat activament del vessant més pràctica del certamen. El festival ha tancat amb l’estrena mundial de Sinfonía en una sessió que ha comptat amb la presència dels seus directors, Gilbert Arroyo i Andrés Locatelli, i del famós tenor Juan Diego Flórez, protagonista del film que a través d’un vídeo s’ha adreçat als assistents.

La gran vencedora de DocsBarcelona 2018 ha sigut The Distant Barking of Dogs, a qui el jurat presidit per Paco Poch i format per Jessica Murray, Xavi García Puerto i Montse Armengou ha atorgat el Premi DocsBarcelona TV3 al Millor Documental. Dirigit pel danès Simon Lereng Wilmont, aquest film retrata la vida de l’Oleg, un nen ucraïnès, i la seva àvia, en una zona fronterera on sovint conviuen amb el foc antiaeri i els atacs amb míssils. “Una pel·lícula que cuida la fotografia amb una observació detallada i delicada. Una mirada que ens permet escoltar els més vulnerables”, sentenciava el veredicte del jurat, que ha volgut donar una Menció Especial a Miss Kiet’s Children, de Petra Lataster-Czisch i Peter Lataster, sobre una professora holandesa que acull i ensenya a nens refugiats, “perquè més enllà d’un estil cuidat que posa el focus en els nens com a protagonistes, ens descobreix a una mestra que és un exemple modèlic de com ser solidaris, pacífics i positius”. També a Secció Oficial Panorama s’atorga el Premi Nou Talent, dirigit a cineastes debutants, que ha anat a parar als directors d’El espanto, de Martín Benchimol i Pablo Aparo, “perquè partint d’un tema peculiar a través d’una gran posada en escena i control del temps, a mitja distància i humor còmplice, ens regalen una pel·lícula molt humana que parla molt bé del futur d’aquests joves directors”.

A la Secció Oficial Latitud patrocinada per Antaviana Films, el jurat format per Sumpta Ayuso, Anna Rebés i Oriol Font ha premiat la pel·lícula xilena Robar a Rodin, de Cristóbal Valenzuela, una crònica de l’accidentada exposició de l’escultor francès al país transandí que “sens dubte supera la ficció, i ens fa transitar amb curiositat creixent per una narració plena de sorpreses”. Per la seva part, a la secció més heterodoxa del festival, What the Doc!, el premi ha sigut per The Prince and the Dybbuk, d’Elwira Niewiera i Piotr Rosołowski, “per convertir la història del cinema en un dilema existencial a través d’un muntatge de sensacions que fa confrontar fantasia i realitat, cinema i vida”, en paraules del jurat, Óscar Pérez.

El Premi Amnistia Internacional, atorgat per un jurat format per integrants de la pròpia organització i, que premia la implicació en la defensa dels Drets Humans i de la llibertat d’expressió, ha sigut per The Congo Tribunal, de Milo Rau, sobre les ferides obertes del país africà després d’una guerra que es va emportar fins a sis milions de vides. El premi de la Secció DOC-U, patrocinada per 16nou, espai d’exhibició dedicat al talent documental universitari de Catalunya, ha sigut pel film Nobody Is Perfect, de Beatriz Pérez, testimoni de transexualitat que explica “amb valentia i naturalitat una història que trenca estereotips i que apropa una realitat social al gran públic” segons a fallat el jurat format per Laura Ferrés, Félix Colomer i Alba Yruela.

El públic també premia
A més dels premis que atorguen jurats de professionals i cineastes, el públic té molt a dir a DocsBarcelona, amb tres guardons de pes. El Premi del Públic, dirigit a qualsevol pel·lícula de les seccions oficials (Panorama, Latitud i What the Doc!), ha anat a parar a Petitet, de Carles Bosch, pel·lícula inaugural el festival que s’estrena a les sales comercials el proper 8 de juny. Els espectadors de DocsBarcelona han reconegut aquesta celebració de la vida i la rumba catalana de la mà de Bosch i del seu carismàtic protagonista, que dóna nom al documental. El Premi Docs&Teens, patrocinat per ENDESA, que han votat els 3.800 adolescents que han assistit a les projeccions dedicades enguany al medi ambient, ha sigut per El viatge de l’Unai, d’Andoni Canela, un periple familiar pel costat més salvatge i alhora més fràgil del món i la naturalesa. I finalment, el Premi DocsBarcelona del Mes, que recull els vots que, al llarg de l’any, han anat emetent els assistents a les projeccions de la xarxa, ha sigut per Angry Inuk, d’Alethea Arnaquq-Baril.

Primeres xifres i balanç de la 21ª edició
DocsBarcelona 2018 ha consolidat l’aposta iniciada fa un any amb la vintena edició, amb dues setmanes de programació documental. El balanç no podria ser més positiu, amb 20.000 espectadors que fan de la 21ª edició la més reeixida de DocsBarcelona a nivell de públic, rècord que supera els més de 16.400 de la del vintè aniversari i marca un nou repte de cara a properes edicions d’un festival que ja és capital en l’agenda cultural del país. El públic, a més, ha tingut l’oportunitat de conversar amb els creadors i protagonistes de les pel·lícules amb 58 col·loquis que els han fet partícips d’aquest èxit col·lectiu.

Palmarès DocsBarcelona 2018

27/05/2018 General