Eugenio, documental sobre la cara desconeguda del genial humorista, s’estrena en primícia al DocsBarcelona 2018

Eugenio és el nou llargmetratge de Xavier Baig i Jordi Rovira, després del guardonat documental Joana Biarnés, una entre tots.

DocsBarcelona segueix avançant alguns dels títols que formaran part de la seva edició número 21. A Petitet, pel·lícula inaugural del festival, s’hi suma un altre esperat documental que retrata, com la primera, una personalitat tan singular com estimada al nostre país: Eugenio. El genial humorista, de rostre impertèrrit i infinit repertori d’acudits, que va marcar vàries generacions, estarà present al DocsBarcelona a través d’aquest film homònim, dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira, que explora la seva vessant més íntima a través de familiars, amics i parella. Eugenio formarà part de la Secció Oficial Latitud del festival que tindrà lloc del 16 al 27 de maig.

Eugenio, la pel·lícula

Dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira i produït per REC Videoproduccions, TV3 i TVE, Eugenio és un apropament a un dels humoristes més carismàtics del segle XX; vestit sempre de negre, seriós i amb un whisky a la mà i cigarreta a l’altra. Així és com es manté encara ara a la retina de vàries generacions.  Qui no se sap un acudit de l’Eugenio? Però darrere l’home que sempre feia riure, s’hi amaga un altre Eugenio, fora dels escenaris, sense tamboret ni micròfons. La mort sobtada de la dona de la seva vida el va fer caure en un pou de foscor a la vegada que el seu èxit augmentava. Dues dècades després de la seva mort, fills, parelles i amics dibuixen l’Eugenio més desconegut.  Què s’amaga darrere el personatge que va marcar un abans i un després en l’art del monòleg humorístic a Espanya?

 

Els directors

Xavier Baig i Jordi Rovira ja van treballar junts al llargmetratge cinematogràfic amb Joana Biarnés, una entre tots (2016), retrat de la pionera i trencadora reportera gràfica que va guanyar multitud de premis en certàmens internacionals, així com la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga i que es va estrenar comercialment a tot l’Estat de la mà de DocsBarcelona Distribució (DocsBarcelona del Mes). Xavier Baig, director i director de fotografia, és fundador juntament amb Òscar Moreno de REC Videoproduccions, amb la que ha realitzat documentals propis i per encàrrec pels principals canals de televisió estatals: TVE, TV3, Antena 3 i Discovery Channel. Jordi Rovira és director i guionista, llicenciat en periodisme i realitzador d’una trentena de reportatges socials a països com Kosovo, Iraq o Sierra Leone. A més, dirigeix la revista Capçalera, del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

22/03/2018 General