‘Sonita’ inaugurarà la dinovena edició

‘Sonita’ inaugurarà la dinovena edició

La seva estrena el 25 de maig al Cinema Aribau donarà el tret de sortida a cinc dies del millor cinema documental.

La directora iraniana Rokhsareh Ghaem Maghami signa el documental, premiat al darrer Festival de Sundance.

El documental inaugural de la dinovena edició de DocsBarcelona serà Sonita, la commovedora història d’una refugiada afganesa a l’Iran que fa servir el rap per conquerir la seva llibertat. El drama dels refugiats narrat en primera persona, la lluita de les dones contra els matrimonis forçats i el posicionament dels cineastes davant el que filmen són temes presents en aquest premiat i valent documental de la directora iraniana Rokhsareh Ghaem Maghami, que va conquerir a la darrera edició del Festival de Sundance els màxims reconeixements del jurat i del públic.

Sonita serà la primera de la quarantena d’històries que ens aproparà la 19a edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, del 23 al 29 de maig a l’Aribau Club i el CCCB. DocsBarcelona acompanyarà aquesta producció fins a la seva estrena comercial a tot l’Estat, amb la distribució d’El Documental del Mes en més de 70 sales.

El rap protesta

Sonita Alizadeh, de 18 anys, va entrar a l’Iran sense papers fugint de l’Afganistan. Es busca la vida als suburbis de Teheran, i el seu esperit jove, enèrgic i vital l’anima a lluitar pel somni de convertir-se en cantant de rap, tot i la forta oposició de la seva família. La passió per la música xoca amb els plans de la seva mare, que vol casar-la a canvi de diners i que fins i tot ja ha posat preu a la núvia: 9.000 dòlars. L’èxit a YouTube del videoclip Brides for Sale, cançó inspirada en la seva lluita, canviarà per sempre el seu destí.

El compromís del cineasta davant la realitat que filma

A través de cançons i videoclips de baix pressupost descobrim Sonita, una artista carismàtica, decidida a parlar de la dura realitat que l’envolta amb una honestedat corprenedora. Com pot alliberar-se d’un entorn de repressió i viure la vida que desitja? La directora Rokhsareh Ghaem Maghami s’implica personalment en el futur de Sonita i la seva intervenció en la seva vida ens fa repensar la posició dels cineastes en relació amb els protagonistes de les pel·lícules. Un retrat fascinant d’una noia en explosió creativa que contrasta amb la manca de llibertat de la societat on li ha tocat viure.

Sonita és la tercer obra de la directora iraniana, després de Going Up the Stairs (2011) i del documental d’animació Cyanosis (2007).

Sonita_1

10/03/2016 Edició 2016, Festival, Inauguració i cloenda